Dogodki

SMAGRINET: Kako lahko izveste več o prenosnem omrežju VB in Norveške

Datum objave: 08.03.2022

V sklopu projekta SMAGRINET vabimo vse študente, da se nam pridružite na virtualnem obisku Velike Britanije in Norveške. V sklopu obiska bomo spoznali enega izmed operaterjev prenosnega omrežja v Veliki Britaniji ter njegove inovativne aktivnosti, spoznali pa bomo tudi norveški elektroenergetski sistem in prihodnost, ki jo bo predstavil Norwegian Smartgrid Center.

Delavnica bo potekala v sredo, 23. marca 2020, med 15:00 in 17:00Predviden je naslednji urnik:

15:00 – The Norwegian Smartgrid Center | Jun Elin & Christina Wolan
Predstavljene bodo aktivnosti zgoraj omenjenega centra. Sledila bo predstavitev demonstracijskega projekta, v katerem sodeluje šest podjetij iz celotne Norveške. Cilj projekta je razvoj novih tehnologij, ki bodo omogočala kovostno oskrbo z električno energijo. 

16:00 – UK National Grid | Alexander Yanushkevich
Predstavitev aktivnosti podjetja in poglobljena predstavitev Deeside centra za inovacije, kjer nastajajo izjemne inovacije na področju elektroenergetike.

Prijave so dostopne na tej povezavi. Vljudno vabljeni!

SMAGRINET konferenca

Datum objave: 07.03.2022

Projekt SMAGRINET, ki ga financira Evropska komisija, je napovedal konferenco pod imenom “Energy Game Changers 2022”, partner projekta je tudi Univerza v Ljubljani. Dogodek bo potekal 17. marca v Talinu (Estonija), vsi zainterisirani pa si ga lahko ogledate na daljavo.

Trenutne razmere na evropskem energetskem trgu so pokazale, da bo na evropskem omrežju potrebno narediti še ogromno izboljšav. Države po vsem svetu uvajajo pametna omrežja za zmanjšanje emisij, večjo učinkovitost omrežja, uporabo obnovljivih virov energije in nadzor potrošnikov nad njihovo porabo energije. Zdaj je v središču pozornosti tudi varnost oskrbe. Konferenca “Energy Game Changers 2022” bo organizirana v okviru projekta Horizon 2020 SMAGRINET, ki ga koordinira Tehnološka univerza Tallinn. Skupaj z Univerzo v Ljubljani ter ostalimi partnerskimi univerzami in predstavniki industrije so bili izdelani univerzitetni moduli za izobraževanje naslednje generacije inženirjev in strokovnega znanja o pametnih omrežjih v Evropi.

Dogodek je namenjen predvsem predstavnikom univerz, pedagoškemu osebju iz akademskih institucij, predstavnikom industrije in širši zainteresirani javnosti. Konferenca je odprta in brezplačna za vse, potekala bo na daljavo, a bo potrebna prijava. Preverite program in se prijavite na dogodek na tej povezavi.

13. vrh inovativnih v energetiki

Datum objave: 07.10.2021

Tokratni 13. Vrh inovativnih v energetiki, katerega smo se udeležili tudi zaposleni v našem laboratoriju, je potekal 7. oktobra 2021 v Ljubljani, v hibridni izvedbi. Udeleženci so lahko v živo ali preko spleta prisluhnili nagovorom in predstavitvam več kot 20 zanimivih govorcev. Več o samem dogodku si lahko preberete na naslednji povezavi: https://prosperia.si/2021/10/08/za-nami-je-inovacija-energetike-21/.

Poletna študijska praksa v sklopu projekta SMAGRINET

Datum objave: 04.10.2021

Študenti Jovica Perevski, Matevž Lavtar in Karin Marin so se v sklopu projekta SMAGRINET udeležili poletne študijske prakse v Estoniji. Najprej lahko povemo, da so bili študenti s strani partnerjev projekta pohvaljeni in so se odlično odrezali, ter tako prispevali k ohranjanju ugleda naše fakultete širom sveta. V nadaljevanju objavljamo krajši zapis izkušenj, ki sta jih Jovica in Karin nabrala tekom izvedene prakse. Želimo vam prijetno branje!

Jovica Perevski: “Program SMAGRINET mi je že od začetka predstavljal zelo kvalitetno študentsko dejavnost. Začetna predavanja, ki obravnavajo moderne teme na področju elektroenergetike kot so pametna omrežja, električna vozila, obnovljivi viri električne in podobno, dajo študentu zelo dober občutek o tem v katero smer gre (ali je pomembno da gre) razvoj energetskega sektorja. Zdi se mi, da poletna praksa v Estoniji odlično dopolnjuje ta predavanja. Prakso sem opravljal pri največjem operaterju distribucijskega omrežja v Estoniji – Elektrilevi. Področje mojih raziskav je bila integracija električnih vozil v distribucijska omrežja. Osrednji izziv je bila analiza učinka električnih polnilnic na distribucijsko omrežje. Analiziranih je bilo več različnih scenarijev in lokacij, z različnimi stopnjami integracij električnih vozil. Poleg prakse sem imel sem priložnost, da sem doživel utrip glavnega mesta Estonije – Tallinna. Staro mestno jedro, plaže na Baltskem morju in večje število muzejev so le en majhen delež mesta, ki so vredni obiska.  Spoznal sem tudi veliko prijateljev, s katerimi sem se imel super in se družimo tudi po koncu prakse. Za konec bi omenil, da je bila organizacija samega programa izpeljana zelo korektno, vsi vključeni v programu (od predavateljev do kolegov pri praksi) pa so bili izjemno prijazni in strokovni. Toplo priporočam udeležbo v SMAGRINET programu za vsakogar, ki želi doživeti koristno in neverjetno izkušnjo.”

Karin Marin: “Tekom zimskega izpitnega obdobja sem se udeležila obštudijske dejavnosti Pametna distribucijska omrežja in izdelala seminarsko nalogo na temo »Kakovost električne energije«. V sklopu obštudijske dejavnosti sem v mesecu avgustu opravila prakso v Tallinnu, Estonija, v podjetju Eesti Energie, ki pokriva obnovljive vire energije v Estoniji in drugih državah. Pokriva predvsem vetrno in solarno energijo. Prav tako pa imajo v lasti termoelektrarno, ki za svoje gorivo uporablja odpadke. Ker sem delala predvsem v solarnem sektorju, sem si prvi dan po sprejemu z mojim mentorjem ogledala dve sončni elektrarni, Iru in Paldiski. Tam sva poskusila vzpostaviti komunikacijo inverterjev. Ogledala sva si tudi termoelektrarno Iru in si od bližje ogledala eno izmed vetrnic. Razumevanje delovanja le teh mi je kasneje pomagalo pri opravljanju mojega dela. Moje delo je obsegalo zbiranje podatkov o solarni energiji in novih tehnologijah. Prav tako sem raziskala varnostne rešitve in pridobila cenovne ponudbe za shranjevalnike električne energije. Za namen predstavitve podatkov, sem popravila napačne podatke ustvarjene električne energije različnih solarnih parkov. Pripravila sem tudi analizo mešanice goriva termoelektrarne. Primerjala sem različne vrste odpadkov in vpliv njihovega deleža na ceno, kalorično vrednost in pridobljeno električno energijo. Praksa je bila izredno zanimiva, poučna in me je dodatno navdušila nad obnovljivimi viri energije. Poleg dragocenih izkušenj pa sem imela dovolj časa, da si ogledam mesto in državo.”

 

Zagovor Jureta Lokarja

Datum objave: 08.09.2021

07.09.2021 je v diplomski sobi Fakultete za elektrotehniko potekal zagovor magistrskega dela z naslovom Analiza harmonskih resonančnih pojavov v elektroenergetskih omrežjih z uporabo modalne analize, katerega avtor je naš sodelavec Jure Lokar, njegov mentor pa je bil prof. dr. Boštjan Blažič. Delo je že na voljo v spletnem repozitoriju Univerze v Ljubljani (povezava do spletne strani, kjer je objavljeno delo). Čestitke!

Delavnica “Train-the-Trainers”

Datum objave: 28.08.2021

Laboratorij za električna omrežja in naprave je v okviru evropskega projekta SMAGRINET vodil in pripravil delavnico »Train-the-Trainers«, katere namen je bila priprava strokonjakov iz področja pametnih omrežij na predajanje učnih vsebin, pripravljenih v okviru projekta, na lokalnih univerzah. Delavnice se je udeležilo več kot 70 strokovnjakov, ki delujejo na osemnajstih različnih ustanovah po celotni Evropi., vsebine delavnice pa so dostopne na uradni strani projekta SMAGRINET (povezava do spletne strani). Kratek pregled dela v okviru projekta si lahko preberete v priloženem članku (v angleščini).
 
Ob tej priložnosti bi vas radi povabili, da se nam od 20. septembra dalje pridružite na kratkoročnih spletnih izobraževanjih iz področja pametnih omrežij. Pripravljena so tri izobraževanja, vsako za različno ciljno publiko – širšo javnost, raziskovalce in zaposlene v elektroenergetskem sektorju. Vse informacije v zvezi s prijavo na brezplačno izobraževanje bodo v kratkem objavljene na naši spletni strani. Začnemo 20. septembra!
 

Za več informacij in prijavo pišete na elektronski naslov janja.dolenc@fe.uni-lj.si.

 

Poletni tabor inovativnih tehnologij 2021

Datum objave: 27.08.2021

V sklopu poletnega tabora inovativnih tehnologij 2021 smo organizirali delavnico PING PONG CIKLOTRON, kjer so se udeleženci najprej seznanili z osnovami električnega polja ter spoznali izumitelja Roberta J. Van de Graaffa. Spoznali so bistvene informacije o njegovem življenju in delu. V nadaljevanju so se osredotočili na Van de Graaffov generator in ciklotron ter spoznali način delovanja ter postopek izdelave obeh naprav. Tekom delavnice so izdelali Van de Graaffov generator manjših moči, katerega so udeleženci po koncu delavnic tudi obdržali. Teden so si popestrili tudi z obiskom visokonapetostnega laboratorija na inštitutu EIMV in obiskom Tihe sobe na FE. Poleg naštetega so si v našem laboratoriju ogledali še nekatere druge zanimive eksperimente. Za dodatno popestritev so poskrbeli s tekmovanjem, kjer so s pomočjo krogelnega iskrišča izmerili napetost, ki jo generira generator.  Med samimi delavnicami je nastalo veliko zanimivih spominov in fotografij.  Na povezavi si lahko ogledate utrinke preostalih delavnic poletnega tabora inovativnih tehnologij 2021.